top of page

Bazı Liderlik Sırları


Ken Blanchard ve Mark Miller, iş ortamından güzel bir hikaye eşliğinde, basit ve sürükleyici bir şekilde Liderlik Sırlarını paylaşıyorlar. Özünde verdikleri mesaj “Hizmetkar Lider” kavramı etrafında dolanıyor. Fakat Liderliğin hap gibi tarifini vermek ya da “sırlarını öğrenirseniz çok başarılı bir lider olursunuz” gibi bir iddia da bulunmak bana çok doğru gelmediği için “bazı” kelimesini ekleme gereği hissettim.

Keşke her yöneticiye Liderlik Sırlarını öğretip çok başarılı olmasını sağlayacak bir sihirli formülümüz olsa ve bunu çok kısa bir sürede hayata geçirebiliyor olsak. Fakat John Maxwell in dediği gibi Liderliği öğrenmek ve uygulayabilmek süreklilik ve disiplin gerektiriyor.

Hikayede, henüz 5 yıllık bir çalışan olan Debbie ekip yönetimi konusunda zorluk çekiyor ve bunun üstesinden gelebilmek için şirket içinde mentorlük programından yararlanmak istiyor. Şirketlerde Mentorlük programının doğru uygulandığı takdirde nasıl olumlu etki yaratabileceğini de çok güzel bir örnekleme ile anlatıyor Blanchard ve Miller. Şirketin genel müdürü ile Debbie bir yıl boyunca düzenli Mentorlük görüşmeleri yapıyorlar. Genel müdürün amacı potansiyeline inandığı bir çalışanından iyi bir Lider çıkartmak. Yoğun temposunda ekibe ve çalışanlara verdiği önemin vurgulanması açısından Mentorün Genel Müdür olarak seçilmesi de çok anlamlı. Görüşmeler Liderin Hizmet etmesi üzerine odaklanıyor. Hizmet kelimesinden türetilen 5 temel ilke sunuluyor ve bunun uygulamaları üzerine bir yıl boyunca koçluğu da içeren bir Mentorlük çalışması yapıyorlar.

S ee the future ( Geleceğe Bakma, okuma…)

E ngage & develop others ( Çalışanlar ile bağ kurma ve onların gelişimine yarımcı olmak..)

R einvent Continuously (Yeniden keşfetmek ve bunu sürekli hale getirmek)

V alue results & relationships (Sonuçlara ve ilişkilere değer vermek.)

E mbody the values ( Ortak değerleri somutlaştırmak)

Başarılı bir Lider olmak isteyen kişiler, şirketteki konumları ne olursa olsun başkalarına hizmet etmeyi bir davranış biçimi olarak benimsemiş olmak zorundadırlar. Liderler öncülük ettikleri insanlara hizmet etmenin pek çok yolunu bulabilirler ve her zaman buna yönelik yeni yöntemler aramalıdırlar. Bununla birlikte, mümkün olduğunda etkili bir şekilde hizmet etmenin bazı temel yöntemleri vardır. Bu yöntemleri şu beş temel madde içerisinde özetleyebiliriz:

  1. Geleceğe bakma isteği be kabiliyeti: Liderler öncülük ettikleri kişilere varacakları yeri ve o yere varmanın getirilerini göstermek zorundadırlar. Liderlik yapmak, insanları bulundukları noktadan daha iyi bir noktaya taşımak demektir. Bir liderin önceliklerinden birisi de, nereye gittiğini çok iyi bildiğini ekibine göstermesidir.

  2. İşe alımlarda doğru kişileri seçmek ve ekip üyelerini doğru işlere yönlendirmek çok önemlidir. Bunun kadar önemli bir diğer konu ise ekip üyelerinin işle kendileri arasında sıkı bir bağ kurabilmeleri için zihinsel kapasitelerini ve yüreklerini de işin içine dahil etmelerini sağlamaktır. Bağ Kurmak Liderlikte çok önemli bir konu. John Maxwell in Liderik yasalarından bir tanesi Bağ Kurmaktır. Sadece bu konu özelinde verdiğim bir günlük bir eğitim programı var. “Herkes İletişim Kurar, Bazıları Bağ Kurar”

  3. Bir Lider en az üç alanda yeniden keşfetmeye ve kendisini geliştirmeye hevesli olmak zorundadır. Birincisi kişiseldir. Sorulması gereken bazı kilit sorular vardır.

  • Bir lider olarak nasıl öğreniyor ve nasıl gelişiyorum?

  • Ekibimdeki diğer kişileri, kendi kendine öğrenmeye ve yeniden keşfetmeye teşvik etmek için neler yapıyorum?

İkinci alan çalışma yöntemlerimizi kapsar. Kendimize ve çalışanlarımıza sormalıyız:

  • İşi nasıl yapıyoruz?

  • Nasıl daha iyi yaparız?

  • Birbirimize ve müşterilerimize hizmet etme kapasitemizi artırmak için neler yapabiliriz?

  • Şirketime ve çalışanlarıma hizmet etme niyetiyle mi çalışıyorum, yoksa öncelikle kendi çıkarlarımı koruma ve kendime hizmet etme niyetiyle mi?

Ve son olarak yeniden keşfetmenin üçüncü alanı şirketin kurumsal yapısını içerir. Burada sorulması gereken soru şudur:

  • Daha verimli ve etkili bir şekilde çalışabilmek için hangi yapısal değişiklikleri yapmamız gerekir.?

4. İlişkilere verdiğimiz değeri, sonuçlara verdiğimiz değer ile eşit görmeliyiz. Çoğu insan iyi ilişkilerin, şirket hedeflerine ulaşma konusunda olumlu sonuçlara sebep olduğunu anlamaz. İnsanları dinlediğiniz, onlarla vakit geçirdiğiniz, onları önemsediğiniz ve çabalarını takdir ettiğiniz zaman değer verme konusunda önemli bir adım atmış olursunuz. John Maxwell bunu temel hayat ilkesi olarak konumlandırıyor. Değer katma yasası bir Liderin öğrenmek ve uygulamak zorunda olduğu çok önemli bir yasadır.

5. Ortak değerleri somutlaştırmak, bunların çalışanlar tarafından anlaşılır ve uygulanabilir olduğunu somut bir şekilde gösterebilmek Lider için çok önemlidir. Bu da ancak yaparak olur. Bu ilkede bahsedilen aslında söylem ile eylemin bir olması. Maxwell’in dediği gibi Güven Liderliğin temelidir. Sağlam bir zemin oluşması için çok güçlü bir güven ilişkisinin kurulmuş olması gerekir. (Sağlam Zemin Yasası) Bir Lider olarak güvenilirliğimizi kaybedersek, potansiyelimiz büyük ölçüde sınırlanmış olur. Lider sadece söyleyen değil, söylediğini gerçekleştiren kişi olmalıdır.

Hizmetkar Lider kavramı altında oluşturulan bu 5 temel ilke hiç şüphesiz önemli Liderlik Sırlarını barındırıyor. Fakat unutmayın bilmek değil, bildiğini uygulayabilmek çok önemlidir. Uygulayabilmeniz ve olumlu sonuçlarını görmeniz dileğiyle…

Ahmet Peçen

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page