Tek sebep Pandemi mi?
- Ahmet Peçen
- 12 Ara 2022
- 2 dakikada okunur
Geçen hafta Londra Simit Sarayı'nın önünden geçtim ve maalesef kapalı olduğunu gördüm. Şehrin en kalabalık caddelerinden bir tanesinin üzerinde ve çok güzel bir noktada, Firmanın global mağazalaşma politikası kapsamında 2017 yılında açılmıştı fakat şimdi kapalı..
https://www.simitsarayi.com/haber/simit-sarayi-oxford
2002 yılında başlayan Simit Sarayı yolculuğu çok hızlı bir maceraya dönüştü ve 2010 yılında ilk yurt dışı mağazası Hollanda'da açıldı. Firmanın kendi web sayfasındaki son kurumsal bilgi 2017 yılından ve "25 ülkede 11.250 çalışanımızla büyümeye devam ediyoruz" diyor. En son haber ise Şubat 2020 yılına ait. Sonrasında hepimizin bildiği gibi tüm Dünya, Mart 2020 de Pandemi gibi hiç hesaba katılmayan çok büyük bir riske maruz kaldı.
Peki bu macerada asıl sorun Pandemi'miydi?
İşin başında düşük maliyet, öngörülebilir kalite ve hızlı servis ile nihayi tüketiciye en uygun gıda ürününü sunan simit sarayı, uygun fiyata karnını doyurmak isteyen insanlardan çok ciddi talep gördü. Zaten bilinen ürünü, daha konforlu bir ortamda edinmek herkes için tercih sebebiydi. Doğru #strateji ve doğru #eylem hızlı büyümeyi sağladı.
Bir işletmenin nihayi hedefi #kar etmektir. Ancak oyunu hızlı büyüme ve aynı hızla #değer yaratmak üzerine kurarsanız ve #karlılık ön planda olmazsa, nasıl olsa büyümeyi karlılık takip eder varsayımında bulunursanız hata yaparsınız. Sonra oyun, yakar top halini alır. Top patlamadan elinden çıkartan nasibini almıştır ve mutludur.
Tüm stratejisi düşük maliyet ve uygun fiyata ürün sunmak üzerine kurulan bir yapı, Dünyanın en pahalı şehirlerinin en pahalı caddelerinde mağaza açmaya başlarsa, 11.250 personelin giderleri, küreselleşme politikası sebebiyle Türkiye'deki asgari ücret seviyesinin çok üzerinde oluşmaya başlarsa bunu yönetmek başka bir strateji ve oyun gerektirir.
Benzer hikayeyi Armutlu gecekondu mahallesinde açılan, çok güzel hamburgerleri o bölge için yüksek fiyatla satma başarısını gösteren "Dükkan Burger" de de görmüştük. Sonrasında düşük maliyet politikasından vazgeçip Bebek gibi yerlerde dükkan açmaya başlayınca düşük maliyet avantajı yok oldu.
Büyük krizler, kötüye giden hikayeler için kabul görür bahaneler oluşturur ancak unutmayalım ki aynı krizlerde sıfırdan yazılan çok başarılı hikayeler de vardır.
Şartlar ne olursa olsun, Her organizasyonun başarısında veya başarısızlığında mutlaka bir #Lider ve #Liderlik etkisi vardır.

Comentarios